Er zijn strenge eisen voor de veiligheid in een kerncentrale. Zo kunnen de medewerkers hier veilig werken. En kan er op een verantwoorde manier elektriciteit geproduceerd worden. Ook bij de bouw van een kerncentrale is de veiligheid belangrijk. 

De veiligheid van de kerncentrale in Borssele

De kerncentrale in Borssele is bestand tegen extreme omstandigheden van buitenaf. Bijvoorbeeld een aardbeving of overstroming. Uit onderzoek (de ‘Europese stresstest’) blijkt dat ‘Borssele’ ruim voldoet aan de bestaande veiligheidseisen. De kerncentrale in Borssele is bijvoorbeeld bestand tegen een aardbeving van 5.2 op de schaal van Richter. Maar ook tegen een overstroming die leidt tot een waterstand van 7.3 meter boven zeeniveau. De kerncentrale wil behoren bij de 25% kerncentrales van Europa, de VS en Canada die het meest veilig zijn. Dat is vastgelegd in het Convenant Kerncentrale Borssele. 

Naast de veiligheid van het gebouw moeten ook de werkzaamheden op een veilige manier gebeuren. En moet het gebouw goed worden beveiligd. Op de website van de Elektriciteits Productiemaatschappij Zuid-Nederland, de eigenaar van de kerncentrale, leest u meer over de beveiliging van de kerncentrale.  De centrale in Borssele wordt iedere tien jaar geëvalueerd en waar nodig aangepast aan de laatste stand van de techniek.

De veiligheid van nieuwe kerncentrales

Ook nieuwe kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Deze worden al meegenomen in het ontwerp. De Rijksoverheid wil vier nieuwe kerncentrales bouwen. En bereid nu de bouw van de eerste twee hiervan voor. Er is gekozen voor twee generatie III+ reactoren. Generatie III+ reactoren zijn het modernste type reactor met verbeteringen op het gebied van veiligheid. Maar er worden nog veel meer onderzoeken uitgevoerd naar veiligheid voor de nieuwe kerncentrales. Bijvoorbeeld in de Projectprocedure, en door de marktpartijen die de kerncentrales kunnen gaan bouwen. 
 

Voorbereid op ongevallen

Nederlandse kernreactoren moeten dus voldoen aan strenge nationale en internationale veiligheidseisen. Daardoor is de kans op een ongeval erg klein. Maar ondanks de strenge regels en scherp toezicht is een ongeval in een kernreactor nooit helemaal uitgesloten. De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de overige betrokken ministers zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding van de organisatie voor een doelmatige bestrijding van kernongevallen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) geeft informatie op haar website over wat de overheid doet en wat mensen zelf kunnen doen bij een nucleaire crisis of stralingsongeval.
De ANVS ziet erop toe dat kernreactoren in Nederland voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen. Voordat er een nieuwe kernreactor mag komen, zijn er verschillende vergunningen nodig. De ANVS verleent een aantal van deze vergunningen en neemt zelfstandig en onafhankelijk beslissingen.