In Nederland staat op dit moment één werkende kerncentrale. Deze staat in Zeeland, bij de plaats Borssele. De kerncentrale produceert al sinds 1973 elektriciteit, en levert genoeg elektriciteit om 1 miljoen huishoudens in Nederland te voorzien van stroom. 

Het vermogen van de kerncentrale

De kerncentrale in Borssele is elf maanden van het jaar op vol vermogen beschikbaar. Eén maand ligt de centrale stil. Dan wordt splijtsof gewisseld en onderhoud uitgevoerd. 
De kerncentrale heeft een netto vermogen van 485 MW. Per jaar maakt de kerncentrale ongeveer 4.000 gigawattuur elektriciteit. Dat is genoeg elektriciteit om bijna alle inwoners van Zeeland en Noord-Brabant van CO2-vrije elektriciteit te voorzien. 

Het beheer van de kerncentrale

De kerncentrale in Borssele is eigendom van de Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). EPZ is dus verantwoordelijk voor het bedienen van de kerncentrale. Op de website van EPZ leest u hoe zij dit doen. Ook kunt u op deze website een digitaal kijkje nemen in de kerncentrale. 

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht op de veiligheid van de kerncentrale. De ANVS controleert aan de hand van verplichte rapportages of EPZ voldoet aan de voorschriften. Ook houdt de ANVS vrijwel dagelijks toezicht op de werkvloer in de kerncentrale. Op deze pagina leest u meer over de rol van de ANVS in Nederland.

Het langer openhouden van de kerncentrale

De kerncentrale is al sinds 1973 in gebruik. En mag, volgens de wet, nog maar tot 2033 kernenergie opwekken. Maar vanwege de voordelen van kernenergie wil het kabinet de kerncentrale in Borssele langer openhouden. Om dit te doen doorloopt de Rijksoverheid op dit moment een procedure met verschillende stappen. Zo moet de kernenergiewet aangepast worden. En moet onderzocht worden of het langer openhouden veilig kan.