Nederland ontwikkelt een mix van duurzame energiebronnen. Zoals zonne-energie, windenergie, en ook kernenergie. Dat is belangrijk, omdat Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Deze duurzame energiebronnen vullen elkaar aan, zodat er genoeg energie wordt opgewekt om aan de vraag in Nederland te voldoen. Maar elke vorm van energie heeft voor-en nadelen. Kernenergie dus ook.
Voordelen van kernenergie
Nederland wil klimaatneutraal worden. Om dat te bereiken gaan we steeds minder gebruik maken van energiebronnen die CO2 uitstoten. En juist meer van duurzame energiebronnen die elektriciteit opwekken. De vraag naar elektriciteit zal dus groeien. Er is een mix van energiebronnen nodig om aan die vraag te voldoen. Nederland wil daarbij geen duurzame energiebronnen uitsluiten. Daarom kiezen we ervoor om verschillende soorten duurzame energie verder te ontwikkelen, zoals zonne-energie, windenergie en ook kernenergie. Zo ontstaat er een sterk energiesysteem waarin we niet afhankelijk zijn van een klein aantal energiebronnen. En kunnen we garanderen dat iedereen toegang heeft en blijft houden tot energie.
Windenergie heeft wind nodig om energie op te wekken. En zonne-energie heeft zon nodig. Kernenergie is niet afhankelijk van het weer. Het is een ‘basislastvoorziening’, een voorziening die bijna op elk moment een bepaalde hoeveelheid elektriciteit opwekt. Daarom is het belangrijk om kernenergie in het energiesysteem te hebben. Zodat er ook elektriciteit geproduceerd wordt als het niet waait of de zon niet schijnt.
De vraag naar elektriciteit in Nederland groeit. Als we niet genoeg elektriciteit opwekken om aan deze vraag te voldoen, moeten we energie uit het buitenland ‘importeren’. Dat is belangrijk om aan iedereen elektriciteit te kunnen leveren. Maar het maakt ons ook afhankelijk van het buitenland. Gebeurtenissen in het buitenland kunnen dan effect hebben op onze energiezekerheid. Als we in Nederland meer energie zelf produceren, hoeven we minder energie te importeren. En worden we minder afhankelijk van andere landen. Een sterk energiesysteem met meerdere energiebronnen helpt daarbij. Kernenergie speelt als stabiele energiebron een belangrijke rol.
In de toekomst vormt elektriciteit de grootste bron van energie. Maar we zullen ook gebruik maken van andere ‘ketens’ die energie leveren: Waterstof en warmte. Kerncentrales produceren naast elektriciteit ook warmte. En met het water en de elektriciteit uit kerncentrales kan ook waterstof worden gemaakt. Kernenergie kan dus een interessante mogelijkheid zijn om bij te dragen aan deze twee andere duurzame energieketens. In het Nationaal Plan Energiesysteem leest u meer over waterstof en warmte.
Energie vraagt om ruimte. En er zijn ook andere ontwikkelingen in Nederland die ruimte vragen. Zoals woningbouw, mobiliteit, landbouw en natuur en recreatie. Het is daarom belangrijk dat we, waar dat kan, zo weinig mogelijk ruimte gebruiken voor het toekomstige energiesysteem. Kerncentrales zijn dan een goede optie. Want kerncentrales hebben in vergelijking met andere duurzame energiebronnen minder ruimte nodig.
Nadelen van kernenergie
Kernenergie maakt gebruik van uranium. Een deel van het uranium kan niet worden hergebruikt, en wordt afval. Het afval geeft straling af, het is radioactief. Deze straling kan gevaarlijk zijn als men hiermee in contact komt. Dan kan het gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom moet op een goede manier met het afval worden omgegaan. De opslag en het beheer van radioactief afval moet aan strenge regels voldoen. Lees meer over radioactief afval.
Kernenergie draagt bij aan een sterk energiesysteem waarmee we minder afhankelijk zijn van het buitenland. Maar voor de brandstof van kerncentrales, uranium, is Nederland wél afhankelijk van het buitenland. Uranium komt namelijk niet voor in Nederland. Daarnaast is de voorraad van uranium in de wereld niet onbeperkt. Dat betekent dat er ooit niet genoeg uranium meer zal zijn om kernenergie op te wekken. Kernenergie is dus geen hernieuwbare energiebron, zoals zonne-of windenergie.
Veiligheid staat bij kernenergie altijd voorop. Nederlandse kerncentrales moeten voldoen aan strenge eisen over veiligheid. Toch kan de kans op een ongeval of veiligheidsincident nooit helemaal worden uitgesloten. Terwijl de gevolgen van een ongeval heel groot kunnen zijn. Er worden heel veel maatregelen genomen om de kans op ongevallen en veiligheidsincidenten zo klein mogelijk te maken. U kunt hier meer lezen over kernenergie en veiligheid.
Voor het bouwen van nieuwe kerncentrales zijn veel dingen nodig. Er moeten veel onderzoeken worden uitgevoerd voordat de kerncentrales gebouwd kunnen worden. En het bouwen zelf duurt ook meerdere jaren. Het duurt daarom even voordat nieuwe kerncentrales kunnen bijdragen aan de klimaatdoelen van Nederland. Langer dan bij andere duurzame energiebronnen. Op deze pagina leest u meer over de voorbereidingen van de bouw van nieuwe kerncentrales.
De keuze voor kernenergie
Kernenergie heeft dus, net als elke andere energiebron, voor-en nadelen. De Nederlandse overheid vindt het belangrijk om een sterk, betrouwbaar en zoveel mogelijk onafhankelijk energiesysteem op te zetten. De overheid heeft er daarom voor gekozen om de productie van kernenergie te behouden en verder uit te breiden. Daar leest u meer over op de pagina over de toekomst van kernenergie in Nederland.
De overheid beperkt de nadelen van kernenergie zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld door radioactief afval zo goed mogelijk op te slaan, en te voldoen aan alle strenge eisen rondom de veiligheid.