NPE (Nationaal Plan Energiesysteem)

Het Nationaal Plan Energiesysteem is een programma van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei dat beschrijft hoe Nederland in 2050 een energiesysteem ontwikkeld dat past bij een klimaatneutrale samenleving.  In dit plan staat een langetermijnvisie van het energiesysteem tot 2050. Kernenergie maakt onderdeel uit van deze langetermijnvisie. In dit plan worden heldere doelen en ambities opgeschreven als het gaat om kernenergie in de toekomstige Nederlandse energiemix. Zo is de bedoeling dat 1,5 – 2,1 Gigawatt (GW) elektriciteit in 2035 uit kernenergie moet komen en 3,5 – 7.0 (GW) van de elektriciteit in 2050 uit kernenergie moet komen. 

Voor na 2035 wordt er rekening gehouden met de bouw van meer dan twee kerncentrales. In het NPE worden verschillende duurzaamheidsscenario’s uitgewerkt voor het toekomstige energiesysteem van Nederland.

PEH (Programma Energiehoofdstructuur)

Voor alle verschillende energieprojecten moet een ingewikkelde ruimtelijke puzzel gelegd worden. Het Programma Energiehoofdstructuur vormt de basis voor deze ruimtelijke puzzel. In PEH I is Eemshaven uit het waarborgbeleid voor kerncentrales geschrapt. In 2024 is daarnaast gestart met de actualisatie van het huidige waarborgingsbeleid van PEH I. Deze actualisatie is niet verbonden aan de lopende projecten. 

Waarborgingsbeleid

Nederland is al lange tijd bezig met het uitbreiden van de energievoorziening. Al in 1975 werden er locaties in Nederland geselecteerd waar grootschalig energie opgewekt kan worden. Er werden 29 locaties aangewezen die geschikt waren voor elektriciteitscentrales van ten minste 1.000 Megawatt (MW). Voor deze 29 locaties werd ook gekeken of ze geschikt waren voor kerncentrales. Er vielen in 1986, 2008 en 2023/2024 steeds locaties af. Dat kwam omdat ze niet voldeden aan specifieke eisen die een locatie geschikt maken voor een kerncentrale. Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van koelwater en een te grote bevolkingsdichtheid. 

Steeds bleven er dus ook locaties over die wél geschikt konden zijn. Voor die locaties gold, en geldt nog steeds, dat er geen ontwikkelingen plaats mogen vinden die de eventuele bouw van kerncentrales belemmeren of onmogelijk maken. Zo mogen er bijvoorbeeld in een straal van 1 kilometer geen woningen worden gebouwd. 

In 2008 is het waarborgingsbeleid voor de laatste keer herzien en zijn de locaties Borselle/Vlissingen, Maasvlakte I en Eemshaven overgebleven als waarborglocaties voor kerncentrales. In het PEH (2024) is tot slot Eemshaven als waarborglocatie geschrapt, dit moet nog veranderd worden in de huidige wet- en regelgeving.