In Nederland zijn er wetten en regels over straling. Om de bevolking, werknemers, patiënten en het milieu te beschermen tegen de nadelige gevolgen van radioactieve straling. We volgen hierbij internationale wetgeving. In Nederland staan de belangrijkste regels in de Kernenergiewet.
De kernenergiewet
De Kernenergiewet legt de basis voor de bescherming tegen de schadelijke gevolgen van radioactieve straling. De regels van de Kernenergiewet beschermen werknemers, patiënten, bevolking en het milieu zo veel mogelijk tegen deze straling. De Kernenergiewet beschrijft besluiten over kerninstallaties, het vervoer van radioactieve stoffen en de veiligheid en beveiliging van kerninstallaties.
In de Kernenergiewet staat dat het verplicht is om een vergunning te hebben voor handelingen met bronnen van radioactieve straling. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) kan deze vergunningen verlenen. De ANVS zorgt er ook voor dat de regels en de voorschriften uit de vergunningen worden nageleefd.
Ook om nieuwe kerncentrales te bouwen zijn vergunningen nodig. En er zijn ook aanvullende vergunningen nodig die niet onder de kernenergiewet vallen. Bijvoorbeeld een omgevingsvergunning.
Het huidige kabinet wil de Kernenergiewet aanpassen. Dat is nodig om de kerncentrale in Borssele langer open te houden. Nu staat namelijk in de wet dat de kerncentrale moet sluiten op 31 december 2023. Het wijzigen van de Kernenergiewet kan niet zomaar. Hier zijn verschillende stappen voor nodig. Op deze pagina leest u meer over het langer openhouden van de kerncentrale Borssele.
Internationale wetgeving
Veel van de regels voor nucleaire veiligheid en stralingsbescherming komen uit het internationale rechtsregels. Er is veel internationale samenwerking over deze regels. Het internationaal toezicht op kerncentrales is in handen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Deze onafhankelijke organisatie ziet toe op veilig en vreedzaam gebruik van kernenergie. De IAEA is onderdeel van de Verenigde Naties. Het bureau heeft het recht om inspecties te doen bij nucleaire installaties van de lidstaten. De Nederlandse overheid nodigt de IAEA ook uit voor inspecties of een second opinion.
Andere wet- en regelgeving
Er zijn nog veel meer regels over kernenergie en radioactieve stoffen. Zo is er bijvoorbeeld een Landelijk Crisisplan Straling. En een beleid voor radioactief afval. U leest meer over het volledige stelsel van wet- en regelgeving in de Wegwijzer nationaal beleid nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. En op de pagina De veiligheid van een kerncentrale leggen we de veiligheidseisen van Nederlandse kernreactoren uit.