Om kerncentrales te kunnen bouwen is geld nodig. In de marktconsultatie onderzoeken we een goede mix van financiële middelen. Want deze kunnen van verschillende partijen komen. Bijvoorbeeld vanuit de Rijksoverheid. Maar ook vanuit andere financiële instellingen.

Onderzoeken afgelopen jaren

Het is belangrijk om te weten hoeveel de nieuwe kerncentrales gaan kosten. En wie dit gaat betalen. Want deze middelen kunnen van verschillende partijen komen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft verschillende onderzoeken laten uitvoeren, om meer duidelijkheid te krijgen over het mogelijke financieringsmodel voor de bouw van de kerncentrales. 

In samenwerking met het adviesbureau EY heeft het ministerie van KGG gesproken met de verschillende technologieleveranciers: het Franse EDF, Amerikaanse Westinghouse, en Zuid-Koreaanse KHNP. Uit het onderzoek van EY komt naar voren dat dat stevige overheidsdeelname in de financiering van het project een voorwaarde is voor de technologieleveranciers om deel te nemen aan een project in Nederland. Deze bedrijven zijn op dit moment niet bereid om een groot aandeel te nemen in de financiering van de bouw.  

Onderzoeken afgelopen jaren vervolg

BNP Paribas, een bank, heeft samen met het ministerie van KGG gesprekken georganiseerd met verschillende Nederlandse en internationale financiers. Uit dit onderzoek is gebleken dat er interesse is van de financiële sector om een rol te spelen in de financiering van de bouw van de kerncentrales, maar dat de omvang van deze mogelijke financiering beperkt is, gezien de grootte van de financieringsvraag voor de realisatie van de centrales. Ook zullen de kosten van private financiering hoger liggen dan financiering door de Nederlandse overheid. 

De onderzoeken van EY en BNP Paribas zijn gecheckt in een third-party review (TPR): een onafhankelijke toets op de studies geleid door ingenieursbureau Amentum. De TPR bevestigt dat voor de realisatie van twee kerncentrales waarschijnlijk meer financiële ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid nodig is dan de middelen die op dit moment in het Klimaatfonds beschikbaar zijn voor kernenergie. Een optie is om vanuit de Nederlandse overheid een lening te voorzien voor de bouw van de kerncentrales, waar de waarde van de te bouwen kerncentrales en de te produceren elektriciteit over een looptijd van minstens 60 jaar tegenover staat.

Proces van selectie van technologieleverancier/bouwers

De grote rol van de Nederlandse overheid betekent niet dat alle risico’s tijdens de bouw bij de Staat komen te liggen: dit is afhankelijk van het uiteindelijke contract met de technologieleverancier. Een belangrijke overweging voor het kabinet in de komende jaren is hoe een grote rol van de Nederlandse overheid in de financieringsstructuur zich verhoudt tot het verdelen van risico’s in de bouw, en het opvangen van eventuele kostenoverschrijdingen. De vormgeving van het proces van technologieselectie is daar een grote stap in.

Volgende stappen

De verschillende financieringsopties worden nu uitgebreid doorgerekend. Na de zomer van 2025 wordt het besluit genomen over het financieringsmodel voor de bouw van de kerncentrales.