Kernenergie raakt veel verschillende thema’s. Hoe past het bijvoorbeeld in ons energiesysteem? En hoe zorgen we ervoor dat de strenge regels rondom de veiligheid worden toegepast? Er zijn verschillende overheidspartijen betrokken bij kernenergie. Op nationaal, regionaal en lokaal niveau.
Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Dit ministerie is verantwoordelijk voor beleid voor het energiesysteem en de rol van kernenergie. Het ministerie coördineert projecten die gaan over de aanleg en uitbreiding van een kerncentrale met een elektrisch vermogen van ten minste 500 megawatt elektriciteit Dan coördineert het ministerie van Klimaat en Groene Groei de vergunningen en goedkeuringen van het project. Dat is omdat het om de besluitvorming van energieprojecten met een nationaal belang gaat.
Het ministerie is bijvoorbeeld initiatiefnemer voor de bedrijfsduurverlenging voor de kerncentrale Borssele en de voorbereiding van de nieuwbouw van vier nieuwe kerncentrales . Ook houdt dit ministerie zich bezig met het uitbreiden van nucleaire kennis in Nederland, en beleid rondom kleine modulaire reactoren.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Dit ministerie is verantwoordelijk voor beleid voor nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Het ministerie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de Kernenergiewet en de regelgeving die daarbij hoort. Ook is het ministerie verantwoordelijk voor het beleid rondom radioactief afval, en de voorbereiding van het Nationaal Programma Radioactief Afval.
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is een onafhankelijke overheidsorganisatie. De ANVS ziet erop toe dat de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland voldoen aan de hoogste eisen. De ANVS stelt daarvoor regels op, verleent vergunningen, controleert de naleving daarvan en kan handhavend optreden.
Overige ministeries
Sommige verantwoordelijkheden, bevoegdheden en taken liggen bij de bewindspersonen van andere ministeries. Zo is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor werknemersbescherming en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor patiëntenbescherming. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met het ministerie van Financiën verantwoordelijk voor de financiële zekerheidstelling van kerncentrales.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Een aantal taken van de ANVS ligt bij het RIVM. Het gaat vooral om specifieke taken op het gebied van stralingsbescherming. Zoals bestrijding van stralingsincidenten, het uitvoeren van bepaalde metingen en beleidsondersteuning.
NEO NL
NEO NL is de projectorganisatie die de voorbereiding van de bouw van de nieuwe kerncentrales zal overnemen van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. NEO NL zal dan verantwoordelijk zijn voor het contract met de marktpartij die de kerncentrales gaat bouwen. En voor het aanvragen van de nodige vergunningen bij de ANVS.
Gemeenten en provincies
Gemeenten en provincies
Voor de voorbereiding van de bouw van twee nieuwe kerncentrales betrekt de Rijksoverheid gemeenten en provincies waar de zoekgebieden in en rondom liggen. Ook is er regelmatig contact met andere provincies en gemeentes voor langetermijnbeleid op het gebied van kernenergie en kleine modulaire reactoren.