Minister Jetten stuurt kamerbrief over voortgang kernenergieprojecten

Donderdag 29 juni heeft minister Jetten een brief verstuurd naar de Tweede Kamer. In deze brief informeert hij de Tweede Kamer over de voortgang van de plannen van het kabinet voor het langer openhouden van de Kerncentrale Borssele, en de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Hieronder leest u meer over de inhoud van deze brief. Of u kunt hier de volledige brief lezen.

De ontwikkelingen rond kernenergie hebben een grote impact op de regio. Daarom zijn zowel de provincie Zeeland met de gemeente Borsele als voorkeurslocatie, als de provincie Zuid-Holland met de gemeente Rotterdam als alternatieve locatie, intensief betrokken bij de plannen rondom kernenergie. Zo konden bewoners de afgelopen periode informatieavonden bijwonen en bracht minister Jetten een bezoek aan de gemeente Borsele en de kerncentrale.  

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in contact met drie mogelijke leveranciers van kerncentrales. Samen met deze technische leveranciers wordt onderzoek gedaan naar een ontwerp voor de nieuwe kerncentrales. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de veiligheidseisen, informatie over de mogelijke locatie van de centrales en de inpassing van de kerncentrales binnen deze locatie. De technische leveranciers komen vóór de zomer langs in Nederland voor een kennismaking, waarbij ook een bezoek aan voorkeurslocatie Borssele onderdeel van het programma is.

Tot slot is de procedure voor het langer openhouden van de Kerncentrale Borssele eind mei van start gegaan. De eerste stap binnen deze procedure is het wijzigen van de Kernenergiewet. Iedereen kan tot en met dinsdag 11 juli 2023 op deze procedure reageren. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de webinar over de bedrijfsduurverlenging van Kerncentrale Borssele.