De Rijksoverheid wil weten of kerncentrales in Nederland technisch mogelijk zijn. En of ze fysiek ingepast kunnen worden. Ook willen we een betere inschatting kunnen maken van de kosten die nodig zijn om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. En van de tijd die daarvoor nodig is. Daarom lieten we onderzoeken uitvoeren: technische haalbaarheidsstudies. De onderzoeken werden uitgevoerd door drie potentiële technologieleveranciers van kerncentrales.  

Waarom voeren we technische haalbaarheidsstudies uit?

De technische haalbaarheidsstudies zijn uitgevoerd om ons goed voor te bereiden op de keuze voor de technologie van twee grote kerncentrales. Dit wordt een heel groot en heel complex project. We hebben de kennis en inzichten nodig om dit project goed in te richten en de risico’s op vertragingen en extra kosten te verkleinen. 

Aanpak van de studies

In de technische haalbaarheidsstudies hebben de technologieleveranciers drie verschillende thema’s onderzocht:

  1. Onderzoek of de ontwerpen van de technologieleveranciers voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving;
  2. Onderzoek of de ontwerpen ingepast kunnen worden op een locatie in Borssele;
  3. Voorstellen over hoe de techniekleveranciers de centrales in Nederland kunnen bouwen, hoeveel tijd ze daarvoor nodig hebben en hoeveel geld dat kost.

We hebben een onafhankelijke, derde partij gevraagd om de voorstellen van de technologieleveranciers te controleren. Dit is de third party review (TPR).

Resultaten van de studies 

Voor alle drie de thema’s kunt u hieronder de resultaten van de technische haalbaarheidsstudies lezen:

Vervolg

De resultaten uit de THS en TPR gebruiken we om het proces van de techniekselectie op te zetten. Dit is de procedure waarin we een keuze gaan maken voor één van de ontwerpen. Ondertussen wordt in de projectprocedure een definitieve locatie aangewezen. Daarvoor wordt de technische haalbaarheid van iedere locatie nader onderzocht en met elkaar vergeleken.

Daarnaast gebruiken we de resultaten uit de THS en TPR om met de regio verder te praten over een Rijk-regio pakket. En tot slot gebruiken we de inzichten uit de TPR om de organisatie in te richten die dit project gaat uitvoeren. Daarmee zijn deze studies niet alleen resultaten maar ook een startpunt voor verder onderzoek en uitwerkingen ter voorbereiding van de bouw van twee nieuwe kerncentrales. 

Documenten

Hieronder kunt u de documenten van de technische haalbaarheidsstudie en de onderliggende studies terugvinden waarmee de bedrijven aan de slag zijn gegaan.

- Document 1  Scope en opleveringseisen

- Document 2 Technologie en vergunningsverlening

- Document 3 Informatie m.b.t. locatie

- Document 4 Opleveringseisen m.b.t. locatie

- Document 5 (Fysieke) verdeling van verantwoordelijkheden

- Document 6 Financiele modellen

- Document 7 Koelwaterstudie*

*De koelwaterstudie trekt geen conclusies over het wel of niet nodig zijn van koeltorens. Hij toont aan dat de reguleringen met betrekking tot warmtelozingen in de Schelde niet overschreden worden door twee kerncentrales. Echter moet nog wel onderzocht worden wat de impact van deze hoeveelheid aan warmtelozingen is op de ecologie, voordat geconcludeerd kan worden dat een vergunning mogelijk. Dit wordt nog onderzocht. Ook zullen de onderzoeken in de technische haalbaarheidsstudie afgerond moeten worden om te concluderen of er wel of geen koeltorens nodig zijn.

De scenario’s die gebruikt worden in deze studie zijn puur ter indicatie van de impact van het uitlaatpunt op de warmteverspreiding en dienen als input-informatie voor de technische haalbaarheidsstudies. In de technische haalbaarheidsstudie zal met de technologieleveranciers gekeken worden naar het daadwerkelijke ontwerp van het koelsysteem.