De kerncentrale in Borssele wekt elektriciteit op. Genoeg om 1 miljoen huishoudens in Nederland te voorzien van stroom. In de Kernenergiewet staat dat de kerncentrale na 31 december 2033 dicht moet. Maar vanwege de voordelen van kernenergie wil de Rijksoverheid de kerncentrale langer geopend houden, als dit veilig kan. Daar zijn verschillende stappen voor nodig. 

Wat is ervoor nodig om de kerncentrale langer open te houden?


 

Veiligheid staat voorop

De kerncentrale in Borssele blijft alleen langer open als dit veilig kan. EPZ doet onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Uiteindelijk bepaalt de ANVS of EPZ een vergunning krijgt om de kerncentrale langer open te houden. U leest meer over veiligheid en vergunningen op deze pagina. 

Meedenken over het langer openhouden van de kerncentrale

Voor de onderzoeken naar de milieueffecten organiseerden we participatie. De participatie voor Fase 1 zit erop. De stukken hebben tussen 21 augustus en 1 oktober 2024 ter inzage gelegen. Daar zijn ruim 200 reacties op binnengekomen. Ook heeft de Rijksoverheid meerdere informatieavonden georganiseerd.

De volgende stap is dat de Tweede Kamer een besluit over de wetswijziging neemt. Dit staat nu gepland voor de tweede helft van 2025.

In Fase 2 wordt u weer uitgenodigd te participeren. Dat is het moment als EPZ heeft onderzocht of het haalbaar is dat de kerncentrale langer open kan blijven. Dan wordt er een vergunning aangevraagd en een nieuw Milieueffectrapport opgesteld. Hierop kunt u reageren. Wanneer dat precies gaat zijn, is nu nog onduidelijk.