In de zoektocht naar een geschikte locatie voor de bouw van 2 kerncentrales presenteerde het ministerie van Klimaat en Groene Groei de zogeheten concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD)  Tussen 16 mei en 27 juni 2025 was het voor geïnteresseerden mogelijk om mee te denken over dit onderzoek. Hierop zijn 527 reacties binnengekomen.

In de komende periode zal het ministerie de reacties bestuderen en beantwoorden. Het ministerie verwacht eind 2025 een reactie te kunnen geven op alle vragen en reacties in een zogenoemde ‘reactienota’. Deze zal gelijktijdig met de definitieve NRD gepubliceerd worden op de website overkernenergie.nl.

Het onderzoek zoals beschreven in de cNRD zal nu starten. Het onderzoek bestaat uit een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA onderzoekt hierop aanvullend ook aspecten die te maken hebben met omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Toekomstvastheid gaat bijvoorbeeld over de raakvlakken met andere projecten die in dezelfde gebieden spelen, zoals ammoniakopslag, waterstofinfrastructuur en aanlandingen voor windenergie op zee. Omgeving gaat onder andere over bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak. 

Op basis van de informatie uit dit onderzoek zal de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) samen met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) na de zomer van 2026 het locatiebesluit (de zogeheten Voorkeursbeslissing) bekendmaken. Dit locatiebesluit geeft duidelijkheid over de locatie waar de kerncentrales gebouwd kunnen gaan worden. 

Tijdens de terinzagelegging van de cNRD hebben diverse (online) informatieavonden en -middagen plaatsgevonden door het hele land. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, heeft het ministerie ook een mobiel informatiepunt ingezet op verschillende markten en pleinen om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met inwoners.