Meerjarig innovatieprogramma kernenergie van start

Minister Jetten heeft mede namens minister Adriaansens een brief verstuurd naar de Tweede Kamer over het ‘meerjarige innovatieprogramma’ op het gebied van kernenergie, internationale samenwerking op het gebied van kennis en innovatie en de voortgang van de uitwerking van de programma-aanpak voor kleine modulaire kerncentrales (SMRs). Hieronder leest u meer over de inhoud van deze brief of u kunt hier de volledige brief lezen.

Het is van groot belang dat er voldoende gekwalificeerd personeel voor de nucleaire sector wordt opgeleid in Nederland.  Met een groeiende vraag naar kernenergie en de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales groeit namelijk ook de vraag naar goed opgeleid personeel: professionals die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Om een huidig tekort aan te pakken is besloten om geld te investeren in de versterking van de Nederlandse nucleaire kennisbasis.

Kernenergie is daarom toegevoegd aan het zogenoemde Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Voor de uitwerking van een meerjarig innovatieprogramma is tot en met 2030 65 miljoen euro beschikbaar. Een team met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en de overheid heeft een ambitieus programma opgesteld om de kennisbasis over kernenergie te versterken en toekomstbestendig te maken. In het programma is aandacht voor zowel onderwijs, onderzoek als innovatie.

Internationale samenwerking

Ervaringen van en samenwerking met andere landen is cruciaal. Op internationaal niveau worden diverse samenwerkingsovereenkomsten gesloten, de zogeheten ‘Memoranda of Understanding ’ (MoU’s ). Op 13 december is de eerste MoU ondertekend met Zuid-Korea. Vergelijkbare MoU’s met de Verenigde Staten en Frankrijk volgen later. Naast de MoU’s werkt Nederland ook internationaal samen met andere landen binnen diverse organisaties. Hier leest u meer over de internationale samenwerking.

Programma-aanpak SMR’s

De ontwikkeling van SMR’s gaat wereldwijd snel en er is veel interesse vanuit bedrijfsleven, onderzoek en lokaal bestuur. Daarom wordt er momenteel aan een programma-aanpak SMR’s gewerkt op basis van een uitgebreide stakeholderanalyse die begin volgend jaar naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd.