Tweede Kamer verklaart kernenergie niet controversieel

Op 7 juli 2023 heeft minister-president Rutte aan de Koning het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. Daarmee is het kabinet Rutte IV demissionair. Het kabinet blijft aan totdat er een nieuw kabinet aantreedt. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. In de tussentijd kan de Tweede Kamer onderwerpen controversieel verklaren.

Controversiƫle onderwerpen

Door onderwerpen controversieel te verklaren voorkomt de Tweede Kamer dat een demissionair kabinet belangrijke politieke beslissingen neemt terwijl de (tussentijdse) verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet nog moeten plaatsvinden. Een controversieel onderwerp komt niet op de Kameragenda tot er een nieuw kabinet is.

Kernenergie niet controversieel verklaard

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 12 september een lijst van onderwerpen vastgesteld die zij controversieel verklaart. Kernenergie staat niet op deze lijst, en is daarmee niet controversieel verklaard. Dit betekent dat het demissionaire kabinet doorgaat met de voorbereiding van de bouw van twee nieuwe kerncentrales, de procedures rondom het langer open houden van de kerncentrale Borssele en de actualisatie van het Nationaal Programma Radioactief Afval. De lijst met alle controversieel verklaarde onderwerpen is te lezen op de website van de Tweede Kamer.