Internationale experts evalueren Nederlandse beleid en regelgeving voor radioactief afval

Van 19 tot en met 28 november heeft een groep van onafhankelijke experts vanuit het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), een evaluatiemissie uitgevoerd in Nederland. In deze missie, genaamd ARTEMIS-missie, stonden het beleid, de wet- en regelgeving centraal, en de wijze waarop het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen op nationaal niveau is geregeld. De conclusie van de missie is dat Nederland een systeem heeft ontwikkeld dat voorziet in het veilig beheer van radioactief afval. Het eindrapport met aanbevelingen en suggesties zal over twee maanden aan de Nederlandse regering worden aangeboden.

ARTEMIS-missie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van nucleaire veiligheid, beveiliging, stralingsbescherming en radioactief afval. Deze ARTEMIS-missie vond dan ook plaats op verzoek van het ministerie van IenW. Daarnaast is de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming als vergunningverlener en toezichthouder betrokken, evenals COVRA als enige opslag voor radioactief afval in Nederland. Vanuit de Europese Commissie, is elk lidstaat verplicht onafhankelijke evaluaties te laten uitvoeren van het nationale beleid en regelgeving voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstof. Het was de eerste keer dat Nederland een ARTEMIS-missie ontving.

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen is onderdeel van de Verenigde Naties en vormt een forum voor samenwerking op het gebied van nucleaire technologie en nucleaire veiligheid. Het evaluatieteam bestond uit zes deskundigen uit België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland en Roemenië, en drie IAEA-stafleden en één waarnemer van de Europese Commissie. Tijdens deze tien dagen werden er veel inhoudelijke gesprekken gevoerd en kwamen veel diverse onderwerpen aan bod, waaronder veiligheid, techniek, financiering, kennis en plannen. Ook bracht het missieteam een werkbezoek aan COVRA, de landelijke opslag voor radioactief afval, en kregen zij rondleidingen door de verschillende opslaggebouwen.

Aanbevelingen

Op 28 november heeft het missieteam het conceptrapport met aanbevelingen en suggesties gepresenteerd. Het definitieve rapport wordt over twee maanden aan de Nederlandse regering aangeboden.

In haar conclusie stelt het IAEA dat Nederland zich serieus inzet voor een veilige en effectieve omgang met verbruikte splijtstof en radioactief afval. Wel doet ze een aantal aanbevelingen en suggesties voor verbetering. Zo wordt IenW geadviseerd om het nationale beleid en strategie voor de eindberging van radioactief afval te versterken. Een aanbeveling voor de ANVS is het verder verbeteren van de regels voor het vastleggen van informatie over radioactief afval dat wordt opgeslagen. Denk daarbij aan allerlei informatie over de chemische of fysische samenstelling van het verpakte afval. Enkele aanbevelingen zijn te lezen op de website van het Internationaal Atoom Energie Agentschap.

De aanbevelingen en suggesties van het missieteam worden meegenomen in het nieuwe Nederlandse Nationaal Programma Radioactief Afval dat uiterlijk in 2025 gereed moet zijn. Onder andere zal in het vernieuwde programma ook een routekaart naar de eindberging komen die een goede basis zal zijn om de suggesties van het missieteam uit te voeren.